Σελίδες

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

ΓΝΩΘΙ ΣΕΑΥΤΟΝ


 
Επί τη ευκαιρίας του παρόντος άρθρου θα ήθελα να αναφέρω πως λανθασμένα έκανα χρήση της λέξης «γελοίοι» σε προηγούμενα άρθρα και απολογούμαι δημόσια, η σωστή λέξη θα έπρεπε να ήταν κάποια εκ των, « ανάξιοι λόγου, παράλογοι, στερούντες κοινής λογικής, στερούντες κυνηγετικής έννοιας, εσκεμμένα απόντες κ.α. παρόμοια».
 

Μια νέα κυνηγετική περίοδος έχει λάβει θέση στην Κύπρο και οι νομοταγείς κύπριοι κυνηγοί για άλλη μία χρονιά εξόρμησαν στην φύση και ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές με τις… φωτογραφικές μηχανές τους για να «αποθανατίσουν» το ηλιοβασίλεμα, τα πεύκα, τους ευκαλύπτους, τα μικρά λουλουδάκια, τα βουνά ή και τον ορίζοντα από την πανέμορφη κυπριακή φύση και θάλασσα. Σαν μονά- ζυγά στην απέναντι μεριά κάποιοι άλλοι «κυνηγοί», με τις ηχομιμητικές τους συσκευές, τα δίκτυα και τα ξόβεργα φορτώνονται θηραματικά και μη είδη ανάλογα του βάρους τους και της αξίας του μεγαφώνου τους. Τι καλά που περνάμε, στον κυπριακό κυνηγετικό παράδεισο. Πρόσφατη πληροφορία λέει πως κάποια πολύ παλιά Κυνηγετική οργάνωση, εκπόνησε κυνηγετικό διαχειριστικό σχέδιο... ΜΟΝΑ- ΖΥΓΑ… από Δευτέρα μέχρι Σάββατο θα εξορμούν οι «κυνηγοί» κάτοχοι μεγαφώνων, δικτύων και ξόβεργων και την Κυριακή θα εξορμούν οι νομοταγείς κυνηγοί ( υπάρχει υποσημείωση πως δεν χρειάζεται οι δεύτεροι να μεταφέρουν όπλο, μια φωτογραφική μηχανή είναι αρκετή).!!!!

Κάποιοι συνάδελφοι, διαβάζοντας τα ανωτέρω αμέσως θα πουν, έτσι είναι διότι δεν έχουμε κυνηγετική παιδεία, κυνηγετική συνείδηση και σωστή νοοτροπία, μα είναι όντως έτσι ή μήπως αυτή η τσίχλα που όλοι αναμασούμε είναι η δικαιολογία για να μας κλείνουν τα μάτια.;; Ας δούμε τι λέει το διάταγμα του Ταμείου Θήρας, να προσθέσω εδώ πως σε ερώτηση από Κυνηγετικό Σύλλογο προς την ΚΟΚ & ΔΑΖ και το Ταμείο Θήρας κατά το τελευταίο επαρχιακό συμβούλιο της Λευκωσίας, στο ποιος καθορίζει την κυνηγετική πολιτική και πορεία στην Κύπρο, η απάντηση που δόθηκε και από τα δύο μέρη ήταν ο Υπουργός, ασχέτως αν φέτος οι χάρτες κυκλοφόρησαν πολύ πριν ο εν λόγο Υπουργός υπογράψει το διάταγμα..!!!!!!!
 

Ας δούμε λοιπόν τις καθημερινές περιοχές (Γ-Δ) που έχουν δοθεί από όλες τις Επαρχίες για κυνήγι μεταξύ άλλων ορτυκιού και να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα,

1.      Η Λευκωσία έδωσε 6 καθημερινές περιοχές εκ των οποίων οι 5 είναι με συνοδεία κυνηγετικού σκύλου.

2.      Η Λεμεσός έδωσε 5 καθημερινές περιοχές εκ των οποίων οι 4 είναι με συνοδεία κυνηγετικού σκύλου.

3.      Η Πάφος έδωσε 4 καθημερινές περιοχές εκ των οποίων οι 3 είναι με συνοδεία κυνηγετικού σκύλου.

Πέραν του γεγονότος πως οι πρώτες αυτές τρείς Επαρχίες έχουν δώσει πολύ λίγες και μικρές περιοχές για κυνήγι, δείχνουν τουλάχιστον, να σέβονται τους κυνηγούς και κατανοούν και  προωθούν το ορθολογικό κυνήγι ορτυκιών. Ερχόμαστε  τώρα στο εξής παράλογο, οι Επαρχίες με την μεγαλύτερη εισροή ορτυκιών έδωσαν τις ακόλουθες καθημερινές περιοχές, το γιατί κρίνετε το μόνοι σας,

4.      Η ελεύθερη Αμμόχωστος έδωσε 20 καθημερινές περιοχές εκ των οποίων καμία δεν είναι με συνοδεία κυνηγετικού σκύλου.

5.      Η Λάρνακα έδωσε 29 καθημερινές περιοχές εκ των οποίων μόνο 2 είναι με συνοδεία κυνηγετικού σκύλου.

Εάν τώρα  και σε συνδυασμό με αυτήν την φωτογραφία από το διάταγμα του Ταμείου Θήρας κάνουμε μια απλή πρόσθεση μεταξύ τους θα έχουμε.:
 

 Άξεστους κρεατοσυλλέκτες κασεττοφωνιάδες, με πλήρη ασέβεια στα θηραματικά και μη είδη, που τρέχουν να βρουν θηράματα που τραυμάτισαν άλλοι, που δεν αφήνουν να μπει στο νησί ούτε μύγα, που πυροβολούν μέχρις εσχάτων και άλλα τραγικά  που συχνά πυκνά γινόμαστε μάρτυρες. Ένας φίλος μου ανέφερε πρόσφατα πως πρέπει να σταματήσω να ασχολούμαι και πως πλέον το ορτύκι, η τσίκλα, η σιταρήθρα κ.α. δεν είναι θηρεύσιμα είδη…… είναι ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΑ ΕΙΔΗ…!!!!.. Ναι κύριοι, εσείς τα φέρατε εδώ, να έχουμε πλέον στην Κύπρο  και μεσάζοντες για την πώληση θηρεύσιμων και μη ειδών, τα θηράματα  δηλαδή έχουν χονδρική και λιανική τιμή πώλησης μέχρι να πάνε στα εστιατόρια και τεράστια μερίδα "κυνηγών" προσπαθεί να καρπωθεί με οποιοδήποτε τρόπο όσο γίνεται μεγαλυτερο αριθμό θηραμάτων, για να τα πουλήσει, εξάλλου μέχρι το σημείο ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ...., είναι νόμιμοι να πυροβολούν και πάνω απο όλα δεν θέλουν ορθολογικό κυνήγι κοντά τους, να τους κάνει την όποια χαλάστρα με τα σκυλιά να πηγαίνουν και να έρχονται ψάχνοντας ορτύκια...!!!!!!!!!

Τελικά ποιος επιδιώκει και προωθεί την παρούσα κατάσταση, ποιος προωθεί το ανορθόδοξο κυνήγι, ποιος τελικά δεν έχει κυνηγετική συνείδηση και παιδεία, ποιος προωθεί το εμπόριο θηραματικών και μη ειδών?

Αυτοί που είναι αρμόδιοι και εκπρόσωποι των κυνηγών, αυτοί που καθορίζουν κυνηγετικές πολιτικές, διαχειριστικά σχέδια και προστατεύουν τα θηράματα και τους κυνηγούς από τους λαθροθήρες και ασυνείδητους….. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ..???

Απόσπασμα από την Ετήσια Έκθεση του Ταμείου Θήρας για το 2014 αναφέρει..:

32.6  ΈΡΕΥΝΕΣ
Τα θηρεύσιμα είδη της Κύπρου παρακολουθούνται πληθυσμιακά μέσα στα πλαίσια της ορθολογικής κυνηγετικής διαχείρισης τους. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στα επιδημητικά είδη (λαγό, πέρδικα , φραγκολίνα, φάσα) αλλά και σε μεταναστευτικά που φωλιάζουν στην Κύπρο όπως το τρυγόνι και το ορτύκι. Επίσης, καταμετρούνται είδη του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ, αφού είναι υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Κράτους – Μέλους της Ε.Ε να παρακολουθεί την κατάσταση τους.

Mα για ποια ορθολογική διαχείριση μιλά ο ποιητής, σε ποια χώρα αναφέρετε ο ποιητής ??

Στο παρόν ιστολόγιο έχει ξανά αναφερθεί για τις επιπτώσεις της «πέννας της ιστορίας», αυτό που δεν έχει αναφερθεί είναι πως η ιστορία όταν θα γράψει τα γεγονότα θα είναι μη αναστρέψιμα.!!!!

Κλείνοντας ας φωνάξουμε όλοι μαζί  ΑΞΙΟΙ…ΑΞΙΟΙ…ΑΞΙΟΙ.. στον/ στους:

·         Στον έντιμο Υπουργό Εσωτερικών που καθορίζει κυνηγετικές πολιτικές…… Άξιος…. Άξιος… Άξιος…….!!!!

·        Στον έντιμο Προϊστάμενο του Ταμείου Θήρας, με το αδιάφθορο και πλήρως επιστημονικά καταρτισμένο σώμα που διοικεί και διαχειρίζεται την πανίδα και χλωρίδα της νήσου μας,  καθήμενος στο γραφειάκι του….. Άξιος…. Άξιος… Άξιος…….!!!!

·        Στην Παγκύπρια Επιτροπή της ΚΟΚ & ΔΑΖ, που δεν δίδαξε  τα ταίσματα των φασσών στην Κύπρο,  που ανελλιπώς και άνευ επεμβάσεων τρίτων ή τιχόν λαθροθηρών, εμπόρων θηραμάτων και κρεατοσυλλεκτών, στηρίζει, σέβεται, εκτιμά και προωθεί το ορθολογικό κυνήγι με πλήρη σεβασμό στα θηραματικά και μη είδη, στην φύση και στους 9.5 χιλιάδες κυνηγούς που εκπροσωπεί…. Άξια…. Άξια… Άξια…….!!!!

·         Στους Κυνηγετικούς Συλλόγους που με τις αποφάσεις τους και τις απαιτήσεις τους, στηρίζουν, σέβονται, εκτιμούν και προωθούν το ορθολογικό κυνήγι με πλήρη σεβασμό στα θηραματικά και μη είδη, στην φύση και στα 21 περίπου μέλη που εκπροσωπούν………. Άξιοι…. Άξιοι… Άξιοι…….!!!!  
 
Καλά κρασιά.       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου